Ik kan geen CooL coach worden want ik ben alleenstaande ouder

cool coach

Ik ben een alleenstaande ouder dus ik kan geen CooL coach worden

Al meerdere keren heb ik een gesprek met een collega BLCN leefstijlcoach gehad en die opmerking gehoord. Altijd gevolgd door de opmerking: dus ik ga me richten op particuliere klanten, dat levert veel meer op. En elke keer valt mijn mond dan (figuurlijk) wagenwijd open. Want ik denk juist dat als je zelf verantwoordelijk bent voor je inkomen het een heel goed idee is om wél CooL coach te worden. Er is namelijk geen veiligere manier om aan een goed verdienmodel te komen als zelfstandige. Natuurlijk is een baan in loondienst nog veiliger, maar dat is juist waar veel mensen vandaan komen en wat ze niet meer willen. Maar waar het wel vaak op uitdraait omdat ze niet genoeg geld kunnen verdienen in hun eigen praktijk. En ze gedwongen worden hun droom om mensen te begeleiden naar een gezonde leefstijl op te geven. En het er als een hobby bij blijven doen in de avonduren. Zo jammer.

Mensen op 1 op 1 coachen lijkt in eerste instantie vaak de beste manier als je net begint. Je kunt immers zelf je tarief bepalen, zit niet vast aan allerlei regels van een zorgverzekeraar en allerlei administratief gedoe dat bij een GLI komt kijken. En dat is natuurlijk ook zo. Er zit alleen 1 kleine maar bij, en dat is dat als je visitekaartjes en website af zijn en het bord van je praktijk in de tuin staat de klanten niet bij je naar binnen komen vliegen. Het is hard werken om aan naamsbekendheid te komen, en om op te vallen in de overvolle markt van coaches. 

En het kan natuurlijk wel, een volle agenda met veel klanten. En ja, die klanten betalen je goed, en zullen waarschijnlijk ook goed gemotiveerd zijn omdat ze het zelf betalen. Dus dat is absoluut fijn aan met particulieren klanten werken. Maar het betekent ook constant, elke week weer, veel energie in marketing en sales steken en heel goed zichtbaar zijn. Want als het goed is gaan je coachees na een succesvol traject van zo’n 8 sessies weer bij je weg want dan kunnen ze het zelf. En moet je weer op zoek naar nieuwe klanten. 

Natuurlijk kost het opzetten van je CooL groepen ook tijd, en vooral de eerste groep bakken met energie. Want ja, je moet veel regelen en het gaat niet vanzelf en het vraagt behoorlijk wat geduld. Alleen al het aanvragen van een AGB code duurt op dit ogenblik zo’n 50 werkdagen, en pas daarna kun je de rest formeel regelen. En het kost ook tijd om jezelf bekend te maken bij huisartsen en vooral de praktijkondersteuners (poh) zodat ze patiënten naar jou doorverwijzen. In de meeste plaatsen in Nederland is op dit ogenblik een wachtlijst voor GLI’s doordat het verkrijgen van afvalmedicatie verbonden is aan werken aan je leefstijl, en dus het meedoen aan een GLI. Het krijgen van voldoende deelnemers in je groep is op veel plaatsen op dit ogenblik geen probleem meer.

Maar als je eenmaal je eerste groep hebt, kost het gemiddeld ongeveer 1 dagdeel per maand. Dat betekent dat je vier groepen tegelijkertijd kunt draaien en daar gemiddeld 1 ochtend of middag per week mee bezig bent. En als je zorgt dat je volle groepen hebt (12- 15 personen), dan is je omzet ongeveer € 500 per groep. 4 groepen = € 2000, ga je naar 2 dagdelen CooL, en uiteindelijk 8 groepen, dan is je omzet € 4000 per maand. En ja, er vallen wel eens mensen uit, maar het grootste deel van de groep blijft. Je moet ook lang wachten tot je je eerste geld krijgt, maar als het eenmaal loopt, betalen de zorgverzekeraars keurig elk kwartaal uit. En als je gemiddeld 1 dag in de week met je CooL groep bezig bent, heb je nog vier dagen over om particuliere klanten te begeleiden. Die jou een stuk gemakkelijker gaan vinden omdat je door CooL coach te worden heel snel een netwerk opbouwt in jouw regio. Uiteraard moet je het wel goed regelen, voor zowel jou zelf als coach, als voor je deelnemer. En dat betekent vanaf het begin het goed aanpakken. 1 Cool groep kan inderdaad niet uit, daarvoor kost het te veel energie en geld. Maar daarom moet je het ook óf niet, óf goed doen. En dat is 3 tot 4 groepen per jaar starten. Dat is elke 3 maanden 1. Toen de GLI net was geïntroduceerd was dat misschien nog heel lastig, maar op dit ogenblik kan dat in de meeste plaatsen prima.

Als je meerdere groepen start, heb je ook het geld om te investeren in goede systemen die je heel veel tijd besparen. Monter Leefstijl bijvoorbeeld als elektronisch patiëntendossier, omdat je daarin snel kunt declareren en de verplichte vragenlijsten online in kunt laten vullen. Scheelt heeeel veel tijd en gedoe. En natuurlijk werken met mijn CooL academie zodat je een professionele online leeromgeving hebt voor je deelnemers en voor jezelf. Er staan 16 lessen klaar dus over de inhoud van het CooL programma hoef je je niet meer druk te maken. En omdat de deelnemers steeds voor de groepsbijeenkomst de inhoud van de les al bekijken, heb jij tijdens de les meer tijd voor trainen en coaching. Deelnemers blijven beter gemotiveerd omdat ze ook tussen de bijeenkomsten door met het traject bezig zijn en tweewekelijks een extra mail krijgen met tips. Naast het voeren van de 1 op 1 gesprekken en de groepsbijeenkomsten doen, hoef je niet veel tijd aan de communicatie met je deelnemers, maken lesplannen etc. te besteden. En heb je dus alle tijd om klanten te werven en begeleiden die jou zelf betalen. Of om andere toffe dingen te doen. 

Kortom, als je zelf verantwoordelijk bent voor je inkomen, dan denk ik dat het juist een heel goed idee is om CooL coach te worden. En ook als dat niet zo is, maar je graag een goed inkomen als coach wilt. Mits je het goed aanpakt. Door met de juiste systemen te werken zodat je je groep efficiënt kunt begeleiden en er niet de hele week mee bezig bent.

Hoe je efficiënt start als coach en niet opnieuw het wiel uitvindt lees je in de Vliegende Startgids voor CooL coaches.

Wil je meer weten over hoe je met mijn CooL academie kunt werken, plan dan een gesprek in in mijn agenda. Heel leuk om je te ontmoeten!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Meer inspiratie

Ik moet gewoon een beetje strenger zijn voor mezelf

Ik hoor het zo vaak: ik moet gewoon een beetje strenger zijn / vanaf morgen ga ik echt opletten / ik ga gewoon echt streng zijn voor mezelf / ik moet niet zo slap zijn / ik heb gewoon geen ruggegraat / als ik maar iets strenger voor mezelf zou kunnen zijn, zou ik wel afvallen, etc. etc.

Verder lezen »