7 tips voor meer GLI deelnemers

Je begint als BLCN coach met de GLI, en dan? Hoe kom je aan genoeg deelnemers? In dit blog krijg je 7 tips.

Veel BLCN leefstijlcoaches kiezen ervoor om te starten met het geven van een GLI. Er zijn allerlei goede redenen voor omdat te gaan doen. Omdat je zo snel veel vlieguren kunt maken bijvoorbeeld. En omdat de GLI voor deelnemers vergoed wordt uit de basiszorgverzekering lijkt het een gemakkelijkere optie. Het is immers “gratis” dus de CooL deelnemers komen vast vanzelf. Huisartsen en medisch specialisten mogen immers doorverwijzen. Helaas blijkt dat in de praktijk soms tegen te vallen met dat die deelnemers vanzelf komen. Zeker als je in een werkgebied zit waar de GLI al langere tijd aangeboden wordt. De GLI wordt inmiddels al meer dan vijf jaar vergoed dus grote kans dat dat ook voor jouw woonplaats geldt. Niet dat het dan onmogelijk is, maar het kan wel lastiger zijn. Er zijn immers vaak al lijntjes tussen verwijzers en aanbieders, en het zit nou eenmaal in ons mensen om sneller voor iets bekends te kiezen dan iets onbekends.

Hoe pak je dat nou aan? In dit blog geef ik je 7 tips.

Als je wilt beginnen is het daarom goed om als eerste een goede analyse te maken van jouw werkgebied. Worden er al GLI’s aangeboden, en zo ja, welke? Als er multidisciplinaire GLI’s zijn, kun je in elk geval vragen of ze nog een leefstijlcoach erbij zoeken. Check sowieso de websites van de aanbieders: hebben zij wachtlijsten of helemaal niet? Dat kan je in elk geval een indicatie geven van de vraag jouw gebied.

Tip 2, als er een zorggroep/ samenwerkingsverband in jouw regio actief is die de GLI inkoopt, neem dan vooral contact met hen op. Wat is hun beleid qua verschillende GLI’s? Sommige zorggroepen kiezen heel bewust voor maar 1 GLI. Vraag is dan wel of ze echt voldoen aan de behoeftes van de bewoners. Er zijn verschillende soorten GLI’s en dat is niet voor niets. One size doesn’t fit all, en dat geldt ook voor een GLI. De verschillende interventies zitten anders in elkaar, en dat is heel goed. Voor de een is het super dat hij een tijd met een groep gaat bewegen, een ander sport al lang en heeft daar helemaal geen zin in en dan is een interventie als CooL beter passend. Probeer daarom altijd het gesprek aan te gaan als er maar 1 GLI wordt aangeboden en jij graag een andere GLI aan zou willen bieden. Hierbij geldt wel dat, als het je lukt om een andere GLI aan te mogen bieden, je extra je best zult moeten doen om duidelijk te maken aan de verwijzers dat er iets te kiezen valt, en dat het belangrijk is dat een GLI aansluit bij de persoon voor hen.

Is er in jouw gebied nog weinig aanbod, dan kun je waarschijnlijk een stuk gemakkelijker starten. Ook hier zit natuurlijk wel een addertje onder het gras, want het kan zijn dat de GLI nog helemaal niet bekend is bij de verwijzers, en dan zul je nog veel voorlichting moeten geven. De derde tip is (ook als de GLI al wel langer aangeboden wordt) kijk of je een presentatie of workshop over leefstijl in het algemeen en de GLI aan een groep POH-ers mag geven. Vaak zijn huisartsen verenigd in een groep en hebben ze regelmatig bijscholingsmomenten voor hun personeel. De POH-ers mogen zelf niet verwijzen, maar zien vaak wel alle chronische zorgpatiënten, die bijna altijd binnen de inclusie criteria vallen. Misschien kun je hun aanbieden om een workshop te verzorgen over hun eigen leefstijl. Vergeet niet, ook zorgverleners zijn allemaal mensen.

Bonustip: Komt uit jouw analyse dat jouw werkgebied eigenlijk al behoorlijk vol zit? Kijk dan eens om je heen, is dat voor jouw hele regio zo? Mensen reizen niet graag, en soms kan 15 km verderop nog helemaal niets zijn en ben je superwelkom. In de training Vliegende Startgids voor CooL coaches leren we je nog veel meer over hoe je snel en slim kunt starten met CooL. Of een andere GLI.

Tip 4 . Kijk of je een ingang kunt vinden bij het ziekenhuis in jouw regio. Steeds meer internisten maar ook cardiologen zijn bekend met de GLI en verwijzen door. Ga op zoek naar leefstijlminded specialisten en/of verpleegkundigen. Misschien is er een leefstijlzorgloket waar je mee kunt samenwerken. Ga je met medisch specialisten werken, dan kan het wel een goed idee zijn om jezelf goed in te lezen in ziektes als diabetes type 2 en hartvaatziekten. Volg een bijscholing, bijvoorbeeld deze van het Leefstijlcollectief zodat je goed op de hoogte bent van specifieke aandachtspunten voor de begeleiding van deze patiënten.

Tip 5. Belangrijk is om je te beseffen dat je niet afhankelijk bent van verwijzers. Ik hoor wel eens coaches zeggen dat de verwijzers niet doorverwijzen en dat ze daarom maar stoppen met de GLI. Maar weet dat er maar heel weinig mensen die baat hebben bij een GLI überhaupt bij hun huisarts komen. Het overgrote deel van de 51% van de volwassenen met overgewicht komt nooit bij een arts. Natuurlijk heeft een deelnemer een verwijzing nodig om deel te mogen nemen, maar ik heb nooit gehoord dat een huisarts een doorverwijzing weigert als een patiënt uit zichzelf graag met zijn leefstijl aan de slag wil.

Je bent helemaal vrij om zelf mensen te werven voor je groepen. En dat kun je op heel manieren doen. Door een lezing te geven in de bieb bijvoorbeeld. Of bij vrouwengroepen of in het buurtcentrum. Zorg dat je praatje over leefstijl en gedragsverandering gaat, niet alleen over de GLI. Uiteraard leg je wel uit dat er verschillende soorten GLI interventies zijn en wat jouw GLI inhoudt. Hiermee kun je de verwachtingen goed managen. Want voor bijna iedereen in Nederland die al überhaupt van een GLI gehoord heeft, is de GLI de GLI. En aan jou om uit te leggen dat er verschillende smaken zijn.

Tip 6. Wordt heel zichtbaar. Je kunt natuurlijk ook zelf een workshop of een lezing over leefstijl organiseren. Vergeet dan niet om een goed pr plan te maken. 1 x iets op Facebook posten gaat waarschijnlijk niet genoeg zijn om al je stoelen bezet te krijgen. Mensen moeten iets veel vaker zien voorbijkomen voordat het ze überhaupt opvalt. Weet dus niet niet bescheiden in je acties, de kans is groot dat je veel te weinig post. Je kunt natuurlijk ook de aankondiging naar het lokale sufferdje sturen met de vraag of ze er iets over willen schrijven. En daarnaast kun je natuurlijk posters ophangen op plaatsen waar veel mensen komen: de supermarkt, het zwembad, het buurthuis. En vraag ook eens de sportschool bij jou om de hoek (en alle andere sportscholen in jouw wijk/ dorp/ stad). Misschien mag je daar wel iets ophangen of kun je zelfs samenwerken. Gebruik al je creativiteit om mensen te trekken, er kan zoveel! Bring a friend acties, win acties voor bv een gratis leefstijl analyse, je kunt het zo gek niet bedenken.

Tip 7. Laat je coachen op je ondernemersvaardigheden. Het punt is dat we als leefstijlcoach vaak echt veel te bescheiden zijn. En het daarnaast ook veel te eng vinden om zichtbaar zijn. Maar je kunt geen succes worden als je jezelf niet laat zien. Dus stop daar zo snel mee. Je hebt mensen echt iets te bieden, en het kost ze ook nog eens geen geld. Als je een gratis traject al niet kunt of durft te verkopen omdat je dat te eng vindt, dan is het echt hoog tijd voor een sales cursus en een businesscoach. Of je gaat terug in loondienst als je het echt allemaal te eng vindt. Ik denk echt dat je ondernemerschap kunt leren, maar ook daar moet je zin in hebben. Het is een superleuk spelletje, als je jezelf erin traint. En laat begeleiden als je het nooit hebt gedaan. Ik ben zelf groot fan van mijn eigen businesscoach Veronique Prins en zij heeft een hele goede basistraining om van je praktijk in 90 dagen succesvol te maken.

En als laatste, maar dat is niet echt een tip, meer een overweging: als je het echt echt allemaal te eng/ lastig. ingewikkeld vindt: sluit je dan aan bij een landelijke GLI organisatie: Samen Gezond bijvoorbeeld of ga online CooL aanbieden via Miguide.

In de training Vliegende Start voor CooL coaches die ik samen met Carolien Linnemann gemaakt hebt, vind je nog heel veel meer tips over het starten en succesvol maken van jouw GLI groepen. Je vindt deze training op de website van het Het Leefstijlcollectief. Deze podcast die ik samen met Celeste van Rinstum heb gemaakt gaat ook helemaal over dit onderwerp.

Delen:

Meer inspiratie

Ik moet gewoon een beetje strenger zijn voor mezelf

Ik hoor het zo vaak: ik moet gewoon een beetje strenger zijn / vanaf morgen ga ik echt opletten / ik ga gewoon echt streng zijn voor mezelf / ik moet niet zo slap zijn / ik heb gewoon geen ruggegraat / als ik maar iets strenger voor mezelf zou kunnen zijn, zou ik wel afvallen, etc. etc.

Verder lezen »