Makreelsalade met aardappel en ei

Een tijdje geleden maakte ik een heerlijke aardappelsalade als bijgerecht voor een zelfgemaakte vega-hamburger. Toen het de afgelopen weken zo warm was bedacht ik een variatie op het thema en maakte er dit keer een makreelsalade van. Nog lekkerder en nog gezonder.

Makreel is een vette vis en rijk aan de belangrijke vetten omega 3 en 6, vitamines A, B6, B12, C, D, E en K en de mineralen calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, natrium en selenium. Goed idee om deze af en toe op je menu te zetten dus!

Hoewel ik zoveel mogelijk plantaardig eet, had ik ineens heel veel zin in makreel. En omdat ik denk dat het bij een gezond voedingspatroon vooral draait om het luisteren naar je lichaam, kleur ik vandaag eens buiten de lijntjes met deze maaltijdsalade met makreel.

Aardappelen zijn gezond en lekker. En wist je dat als je ze koud eet, de (chemische) structuur van de aardappel verandert en ze daardoor minder koolhydraten bevatten? Het resistente zetmeel in de aardappel kan niet worden opgenomen door de dunne darm. Hierdoor gaat het door naar de dikke darm en verandert het daardoor in voedingsvezels. Die zijn op hun beurt waardevol, omdat ze een goede voedingsbodem zijn voor onze gezonde darmbacterieën.

Deze makreelsalade is fijn voor warme zomerse dagen en het is ook nog eens een super makkelijk hoofdgerecht. Als je de makreel en sperziebonen weg laat, kan hij ook heel goed als bijgerecht bij bijvoorbeeld een barbecue of een broodje met een zelfgemaakte hamburger. De salade wordt koud gegeten, dus kun je het heel goed van tevoren maken. Doordat je hem een tijdje in de koelkast laat staan, trekken de smaken goed in en wordt hij extra lekker.

Wat heb je nodig voor deze makreelsalade?

Hoofdgerecht voor 4 personen

750 gram vastkokende nieuwe aardappelen. Als de aardappelen nieuw zijn, kun je de schil gewoon eten. Even wassen, in hapklare stukken snijden. Anders de aardappelen even schillen en in hapklare stukken snijden (niet te klein!)

450 gram sperzieboontjes

4-5 zoetzure augurken

200-250 gram warm gerookte makreelfilets, ongeveer 1 filet per 2 personen, afhankelijk van de grootte. Het vlees in kleine stukjes geplukt, let op met graatjes!

2 stengels bleekselderij

1 eetlepel olijfolie

1 eetlepel dille

1/2 – 1 eetlepel mosterd (naar smaak)

1 eetlepel citroensap

peper en zout

2 eetlepels fijngehakte peterselie

4 hard gekookte eieren (naar smaak)

Hoe maak je het?

Kook de aardappelen in weinig water gaar. Kook ze zeker niet te lang, ze moeten niet té gaar zijn. Maak ondertussen de dressing van de mosterd, olie, citroensap, dille, peper en zout. Giet de aardappelen af, laat ze even uit stomen en meng ze met de dressing.

Dop de sperzieboontjes en kook ze kort. De boontjes moeten gaar zijn, maar nog wel een bite hebben en mooi fris groen zijn. Als de boontjes heel lang zijn, snij ze dan even in tweeën. Spoel de bonen af met koud water zodat het garingsproces stopt. Laat ze afkoelen.

Snij de augurken in kleine blokjes. Snij de bleekselderij in dunne boogjes. Meng de aardappelen, boontjes, augurken, bleekselderij en fijngehakte peterselie goed door elkaar en laat verder afkoelen. Zet vervolgens in de koelkast zodat de makreelsalade goed koud wordt. Proef of de salade op smaak is, voeg anders nog wat kruiden zoals peper of zout toe. Serveer met een hard gekookt eitje.

Eet smakelijk!

Delen:

Meer inspiratie

Ik moet gewoon een beetje strenger zijn voor mezelf

Ik hoor het zo vaak: ik moet gewoon een beetje strenger zijn / vanaf morgen ga ik echt opletten / ik ga gewoon echt streng zijn voor mezelf / ik moet niet zo slap zijn / ik heb gewoon geen ruggegraat / als ik maar iets strenger voor mezelf zou kunnen zijn, zou ik wel afvallen, etc. etc.

Verder lezen »