Blogs

Leefstijlcoaching en de psychologie van gedragsverandering

Leefstijl is gedrag. Wat we dagelijks doen (en niet doen) bepaalt voor een groot deel hoe vitaal je je voelt, hoe fit je bent, hoe gezond je BMI is, etc.

Leefstijl is wat je wel en niet eet en hoeveel, hoeveel je beweegt, sport en zit, hoe bewust ben je van je stress, maak je tijd vrij om echt te ontspannen, ga je op tijd naar bed? En omdat we dagelijks zoveel keuzes moeten maken, is bijna alles wat we doen op dit gebied gewoontegedrag, het zijn automatismen, onbewust gedrag. En dat maakt het ook zo lastig om je leefstijl blijvend te veranderen, om echt structureel dingen op dagelijkse basis anders te doen.

Het is meestal niet eens een kwestie van een gebrek aan informatie, want de meeste mensen weten heus wel in grote lijnen wat wel en niet gezond is, en dat het belangrijk is om voldoende te bewegen. Het is vooral ontzettend lastig is om gewoontes te veranderen die je al zo lang dagelijks doet. Vooral omdat je omgeving ook nog eens heel bepalend is voor wat je doet.

Vaak zeggen mensen die bij mij komen: zeg maar wat ik moet doen, geef me maar een weekschema en dan doe ik dat. Maar dat is niet hoe een leefstijlcoach werkt. Als leefstijlcoach zijn we namelijk opgeleid om te coachen naar een blijvende gedragsverandering op het gebied van leefstijl.

En dan werkt het niet om een lijstje te geven van wat je wel en vooral niet moet doen. Wel even natuurlijk, maar de dieetboekhypes volgen elkaar niet voor niets zo snel op. Het werkt namelijk alleen als je je strikt aan het lijstje houdt, maar het wordt heel vaak geen blijvende gewoonte om echt anders te eten, dagelijks andere keuzes te blijven maken. Zodra het boek uit is en het doel gehaald, gaan mensen terug naar hun “normale” ingesleten gewoontegedrag, en komen de kilo’s er ook zo weer bij.

Wat wel werkt is om bijvoorbeeld te kijken naar waarom je het zou willen, en dan niet alleen de oppervlakkige laag van ik wil gewoon 10 kilo minder wegen. Want dat is natuurlijk ook waar, maar waarom wil je dat? Wat is je diepere motivatie, wat drijft jou? Wil je fitter zijn om met je kids te spelen, je niet meer te verstoppen of omdat je weet dat je zo niet oud gaat worden?

Juist als je bij je intrinsieke motivatie kunt komen, wordt het gemakkelijker om door te zetten als het moeilijk wordt.

Maar ook om te kijken wat past bij jou, wat ben je bereid om vanaf nu voor de rest van je leven anders te doen. Want alles wat je tijdelijk doet, heeft niet op langere termijn niet zoveel zin. Dus wat past bij jou, bij hoe jouw leven er op dit moment uitziet, wat ben je bereid op te geven en waar wil je moeite voor doen? En wat kun je en wil je veranderen in je omgeving?

Leefstijlcoaching is evidence based vanuit o.a. de psychologie van gedragsverandering en gezondheidsgedrag. In de Gecombineerde Leefstijlinterventies wordt gebruik gemaakt van diverse methodes en interventies die als werkzame elementen zijn erkend vanuit gedragsinterventies. Het formuleren van kleine stapjes, het koppelen van nieuwe gewoontes aan oude gewoontes, het maken van een als – dan plan. Want we weten al dat terugval erbij hoort, dus dan kun je je er maar beter op voorbereiden. Want we weten ook dat het heel lastig is om blijvend te veranderen als je in een stressvolle situatie komt bijvoorbeeld. Voor je het weet zit je weer in oud gedrag, omdat de oude paadjes van je gewoontes zo diep zijn ingesleten. In de opleiding tot BLCN leefstijlcoach leer je veel van deze tools om mensen te helpen, persoonlijk vind ik het ook fijn om de wetenschappelijke basis erachter beter te begrijpen. Daarom ben ik me hier ook verder in gaan verdiepen. Hiervoor heb ik een supertoffe 3-daagse opleiding gevolgd over de psychologie van gezondheidsgedrag (meer info vind je hier). Echt een aanrader als je als leefstijlcoach meer verdieping wilt op dit onderwerp. En het allerleukste is dat ik nu in een pilot bezig om nog meer evidence based tools te integreren in mijn online CooL academie. Samen met gedragspsychologen en Miranda Janssen van Your Health Spot gaan we kijken hoe we de inzichten uit de psychologie nog beter inzetten om de CooL deelnemers hun doelen te laten halen en gemotiveerd aangehaakt te houden. Supergaaf om zo verder te vernieuwen en verdiepen.

Meer inspiratie

Blogs

Ik moet gewoon een beetje strenger zijn voor mezelf

Ik hoor het zo vaak: ik moet gewoon een beetje strenger zijn / vanaf morgen ga ik echt opletten / ik ga gewoon echt streng zijn voor mezelf / ik moet niet zo slap zijn / ik heb gewoon geen ruggegraat / als ik maar iets strenger voor mezelf zou kunnen zijn, zou ik wel afvallen, etc. etc.