Ja maar, CooL kan niet uit. Helaas hoor ik dit vaak van collega coaches die er over nadenken om CooL te gaan doen. Maar ik hoor het ook wel eens van collega’s die stoppen.
Bij beginnende coaches heeft bijna niemand het ooit doorgerekend, maar ze hebben het van anderen gehoord. Eh… je bent ondernemer als zz-per, dat betekent dat je dingen zelf moet gaan onderzoeken en berekenen. Niet conclusies trekken op basis van wat je anderen hebt horen zeggen.
Bij collega’s die wel al met CooL werken blijkt er ook vaak niet met een ondernemersbril op gekeken zijn naar CooL of een andere GLI als businessplan. Natuurlijk doe je een GLI omdat je graag mensen wilt helpen, maar dat neemt niet weg dat je ook naar cijfers mag kijken.
Heel soms klopt het de uitspraak trouwens wel. Als een zorggroep 15% of meer van het tarief afroomt, en daar weinig of niets tegen over staat: geen locaties, nauwelijks pr zodat de groepen vol komen, geen ondersteuning bij organisatie en administratie. Hier is dan iets anders aan de hand, namelijk dat de zorggroep GLI wél als businessmodel inzet. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ga dan ook altijd in gesprek met je zorggroep, pak het kostenonderzoek van 2022 door het RIVM erbij en vraag waar het tarief op gebaseerd is.
Maar voor alle anderen geldt, het tarief is recent gestegen, gaat volgend jaar weer omhoog. Helaas betalen niet alle zorgverzekeraars 100% van het tarief. Dat is ontzettend jammer, maar 90% nu is nog altijd veel meer dan de € 787,20 waar we in 2019 mee begonnen.
Als je CooL wilt gaan doen, dan moet je echt een aantal basis dingen goed regelen: Realiseer dat je altijd meer geld kunt verdienen, maar dat je tijd eindig is. Ga dus heel verstandig om met de tijd die je hebt
- Je doet het of goed of niet. 1 groep per jaar starten kan niet uit. De investeringen die je als coach moet doen zijn relatief laag, maar te hoog als je die met 1 groep moet terugverdienen. Minimaal 3 groepen met 12 deelnemers en anders kun je het beter niet doen. Daar komt ook nog bij dat je allereerste groep veel tijd en energie kost omdat alles nieuw is. Een 3e of 4e groep gaat al veel meer vanzelf.
- Werk professioneel door met Mijn Leefstijl Academie te werken als je CooL gaat doen. Alle sessies zijn uitgewerkt voor zowel jou als je deelnemer. Geen printjes, geen uren voorbereiden, documenten nasturen als deelnemers er niet zijn…. Alles staat klaar en op 1 plek. Deelnemers bereiden zich voor waardoor je in je sessie meer tijd overhoudt voor het trainen op gedragsverandering en interactie deelnemers. En je effectiever wordt, er minder uitval is en je zelf met meer plezier werkt. Daarnaast worden er ook nog 2 wekelijkse mails verstuurd, en is er een social community voor je groep. Alles op 1 platform.
- Investeer in systemen: Net als bij elk zorgberoep hoort er administratie bij. Kies vanaf het begin voor een goed systeem met online vragenlijsten voor deelnemers, dit scheelt je ontzettend veel tijd en frustratie. Je deelnemer trouwens ook. Je intake is een stuk efficiënter als een vragenlijst van te voren is ingevuld. Monter Leefstijl heeft een prachtig EPD speciaal voor leefstijlcoaches, met een losse module voor alle verplichte vragenlijsten. Dus ook interessant als je EPD via een zorggroep gaat.
Kortom, ik denk dat het uitvoeren van CooL of een andere GLI wel uit kan, maar dat je het dan wel professioneel moet aanpakken. En je als ondernemer mag gaan gedragen. Vaak wordt er nog wel een lijstje van de kosten gemaakt, maar er wordt geen onderscheid gemaakt tussen eenmalige kosten, vaste kosten en variabele kosten. En er wordt al helemaal geen berekening gemaakt van de opbrengsten op langere termijn, als je meerdere groepen draait. Of van de tijdsbesteding als het eenmaal draait.
Hoe je efficiënt start als coach en niet opnieuw het wiel uitvindt, lees je in de Vliegende Startgids voor CooL coaches.
Wil je meer weten over hoe je met Mijn Leefstijl academie kunt werken, bekijk dan mijn demo video. Deze kun je hier bekijken.