Er zijn van die dagen dat je het te druk hebt om uitgebreid te koken. Er zijn ook dagen dat juist zo lekker relaxed bent, dat je geen zin hebt om uitgebreid te koken. Voor al die dagen is dit een ideaal recept. De basis zijn verse tomaten, ui, wortel en bleekselderij. En verder kun je er zo ongeveer alle restjes uit de koelkast in kwijt. Ik gebruikte deze keer nog prei en wat gekookte doperwtjes. En een flinke bos peterselie uit mijn kruidentuin.
Wat heb je nodig?
Voor een flinke pan vol:
1 ui
1 winterpeen of paar gewone wortels
2 stengels bleekselderij
750 gram rijpe tomaten (hoe rijper hoe beter, neem dus vooral die met die 35% korting sticker of koop een grote zak aan het einde van de markt)
bouillonpoeder
oregano
water
staafmixer
Ik had verder nog een prei en gekookte doperwtjes in de koelkast liggen, dus die heb ik ook gebruikt. En een flinke handvol verse peterselie, omdat die ontploft is in mijn kruidentuin. Andere kruiden zijn er ook lekker door, probeer eens tijm of bieslook of natuurlijk de klassieker met tomaat: basilicum. Tijm en oregano en gedroogde kruiden kun je lang laten meekoken, verse basilicum voeg je op het allerlaatst toe, anders wordt het bruin en bitter. Voor de kleur is het natuurlijk het mooist om een paar blaadjes in het bord op de soep te leggen.
Hoe maak je het?
Snij alle groente in grove stukken (je gebruikt toch straks de staafmixer). Fruit de ui in de soeppan met een beetje olie tot hij zacht en bruin is (hoe langer je een ui bakt, hoe meer smaak hij krijgt). Voeg wortel en bleekselderij toe en bak kort mee. Hak tomaten in 4-en en bak even mee. Voeg water toe tot alle groenten onder water staan. Voeg bouillonpoeder toe naar smaak. Breng soep aan de kook en laat ongeveer 10 minuten pruttelen tot alle groenten zacht zijn. Pureer de soep met je staafmixer of in een blender. Proef of hij op smaak is en voeg eventueel extra bouillon of peper toe. Als de soep niet veel smaak heeft, voeg dan eens een beetje balsamico azijn toe.
Natuurlijk kun je ook nog andere groenten toevoegen, dus heb je nog een stuk paprika of courgette liggen die hoognodig op moeten, be my guest!