Op deze pagina lees je het antwoord op de meest gestelde vragen over werken met de Mijn Leefstijl Academie

In de demo-video van de Mijn Leefstijl Academie geef ik je een inkijkje in hoe mijn online leeromgeving eruit ziet en wat de voordelen zijn van werken met Mijn Academie. 

Veelgestelde vragen

Op deze pagina lees je het antwoord op de meest gestelde vragen over werken met de Mijn Leefstijl Academie. 

Vragen over de investering

De investering per deelnemer is € 39,- exclusief BTW. Dit betaal je eenmalig. Er zijn geen verdere kosten verbonden aan het gebruik van de Mijn Leefstijl Academie voor jou als coach. Je hoeft geen instapfee of licentiekosten te betalen. Om toegang te krijgen als coach moet je minimaal 1 groep aanmelden van minimaal 7 deelnemers. Er is geen verplichting om meer groepen aan te melden. Wel zal ik je zeker aanraden om meer dan 1 GLI groep per jaar te starten. De GLI kan anders echt niet uit. In dit blog lees daar meer over

Je ontvangt ongeveer 6 weken na je 1e groepsbijeenkomst een factuur voor het aantal deelnemers in de groep. Zijn er in de tussentijd mensen afgehaakt? Dan is dat mijn risico. Je krijgt een factuur voor het aantal mensen na 6 weken. Haken deelnemers na het betalen van de factuur af? Dan is dat jouw risico. Worden er na het betalen van de factuur nieuwe deelnemers toegevoegd aan een groep, dan krijg je daar uiteraard nog een factuur van.

Korting is mogelijk in 2 gevallen:
1. Als je groepen deelnemers wilt toevoegen die al langere tijd in de GLI zitten, betaal je minder per deelnemer. Natuurlijk krijgt de deelnemer wel drie jaar lang toegang tot alle content, 53 e-mails, etc.
2. Als jouw bedrijf echt heel veel GLI groepen per jaar start, denk dan aan 500+ nieuwe deelnemers per jaar.
Neem in beide gevallen contact met me op, dan maak ik een offerte op maat.

Ja, ik indexeer het tarief jaarlijks en bereken dit ook door per 1 januari. Wel kan het zijn dat coaches die al veel langer met mijn Academie een lager tarief betalen dan nu op de website staat. Dit komt omdat zij met mij en mijn Academie zijn meegegroeid, verschillende kinderziektes met me hebben overleefd, etc.

Nee dat mag niet.  Omdat de GLI uit de zorgverzekeringswet wordt betaald, mag je GEEN eigen bijdrage vragen. Als je dit wel doet kun je grote problemen krijgen met de zorgverzekeraars. 

Ik wil graag mijn eigen inbreng houden in mijn programma

Het ligt er aan wat je bedoeld met je eigen ding blijven doen. De inhoud van de lessen in de leeromgeving staan open voor je deelnemers, dit kun je niet veranderen. Maar je bepaalt wel zelf welke lessen je gaat behandelen. Er staan 22 lessen voor je klaar, dus je hebt iets te kiezen. Je kunt ook aangeven welke onderdelen van een les je wel graag wilt dat deelnemers voorbereiden, en welke niet. Het huiswerk voor een bijeenkomst geef je door aan het einde van de les en je stuurt een reminder mail bijvoorbeeld 2 weken voor de sessie. Dat is sowieso handig, want verhoogt de opkomst.

Bij elke les zit een portfolio voor de deelnemer en een lesplan voor de coach. In het lesplan staan werkvormen, soms staan deze ter voorbereiding als huiswerk op het portfolio. Natuurlijk staat het je als coach helemaal vrij om je eigen werkvormen te gebruiken en er zo helemaal je eigen les van te maken. Het is alleen wel aan te raden om je deelnemers van te voren te melden als ze bepaald huiswerk niet hoeven te maken. Niemand vindt het leuk om opdrachten te maken waar niets mee gedaan wordt.
Maar tijdens de sessie ben je dus helemaal vrij om er je eigen les van te maken. Je kiest zelf of je ons lesplan helemaal volgt, een beetje volgt of helemaal niet volgt.

Verder heeft elke groep een eigen groepspagina (community pagina) waarop je zelf documenten, foto’s, etc kunt plaatsen voor je groep. Zo blijft alles op 1 plek voor de deelnemers.
Heb je toffe content of een werkvorm die heel goed in een les past? Mail me dan vooral, ik vind het altijd leuk om dat te ontvangen! Wie weet past het in de Verdiepende Kijk, Lees, en luistertips of kan ik het opnemen bij de les voor coaches. Input is heel welkom, samen maken we het programma steeds beter!

Als je ECHT helemaal je eigen lessen wilt blijven geven, dan kun je beter niet met de Mijn Leefstijl Academie gaan werken. Het heeft geen zin om de Academie dan “erbij” te hebben als naslagwerk voor jouw deelnemers. Deelnemers zullen er dan geen gebruik van maken, en dat is echt zonde jouw geld.

Naast de online leeromgevingen voor CooL en SLIMMER staan er ook steeds meer challenges in de Mijn Leefstijl Academie. Challenges zijn minitrainingen van bijvoorbeeld 1 week over een heel specifiek onderwerp. Doel is om met kleine stapjes een nieuwe gewoonte te oefenen (tiny habits). Er komt dagelijks content vrij ter inspiratie en deelnemers krijgen een dagelijkse reminder als motivatie. Daarnaast kun je als coach de groepspagina gebruiken om nog meer interactie te krijgen binnen je groep.

Als coach kun zelf content aanleveren voor een challenge. Dus wat zou jij graag een week lang met je deelnemers willen doen? Bedenk een onderwerp, check of dit onderwerp al een challenge heeft, en zo niet, ga los met je creativiteit! Hoe wil jij de deelnemers inspireren en motiveren om met een onderwerp aan de slag te gaan? Wat kun je bedenken voor bijvoorbeeld de groepspagina te gebruiken om de deelnemers accountable te houden? Zo maken we met z’n allen het programma steeds beter en interactiever.

Natuurlijk zou ik het superleuk vinden als je met mijn Leefstijl Academie gaat werken. Maar er zijn ook situaties waarin je het beter niet kunt doen.

De eerste is als je echt helemaal je eigen inhoud wilt behandelen in een les. Je kunt altijd je eigen input in een les doen, maar het is niet handig als je een heel andere les geeft. Dit is niet alleen verwarrend voor deelnemers, ze zullen ook stoppen met het voorbereiden van lessen. Niemand vindt het immers leuk om zinloze dingen te doen.

Het heeft ook geen zin om de academie alleen maar als naslagwerk aan te bieden aan deelnemers. Een enkel iemand zal er gebruik van maken, maar het merendeel zal er geen gebruik van maken. We leven nou eenmaal in een tijd waarin er al een overload aan afleiding is. 

Het werkt ook niet als je een deel van de deelnemers er mee laat werken en anderen niet. Een grote kracht van de Academie is dat je tijdens je groepssessie niet meer alle theorie hoeft te behandelen. Je behandelt alleen de highlights en eventuele vragen over de les. Zo heb je meer tijd voor waar het echt om gaat, en dat zijn de gedragsveranderingstechnieken aanleren. Natuurlijk is het zo dat ook als iedereen wel toegang heeft, er altijd een aantal deelnemers zijn die het huiswerk niet gedaan hebben. Maar dat is hun eigen verantwoordelijkheid, je runt geen kleutergroep.

Als niet iedereen toegang heeft tot de academie, dan zul je veel meer tijd moeten besteden aan de theorie. Met grote risico dat de mensen die het wel hebben voorbereid af gaan haken. Natuurlijk is een beetje herhaling juist goed, maar als je alles dubbelop doet, zullen mensen de les niet meer voorbereiden. Plus dat je als nog bij afwezig zijn druk bent met alle info bij de deelnemers krijgen die geen toegang hebben. Het is dus of de hele groep, of niemand. 

Vragen over hoe digitaal vaardig moet je zijn om deel te nemen?

Om in te kunnen loggen heb je toegang nodig tot een telefoon of een tablet/ computer + toegang tot internet. Je kunt inloggen via de app of via de website.
Om in te loggen heb je een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Deze krijgen deelnemers per mail nadat ze door de coach zijn aangemeld. De meeste deelnemers ervaren hier geen problemen mee. Een klein deel van de deelnemers vindt het wel lastig om in te loggen, dit heeft vooral te maken met onhandigheid met invoeren wachtwoord. Net zoals bij elk ander wachtwoord is het belangrijk om het exact in te voeren, dit is voor sommige mensen helaas een uitdaging. Als het wachtwoord eenmaal is opgeslagen, zijn de problemen met inloggen vaak opgelost. Er is een handleiding beschikbaar om deelnemers hierbij te helpen.

Er wordt automatisch een wachtwoord aangemaakt, maar je kunt als coach ook zelf een wachtwoord aanmaken voor een deelnemer. Aangezien de deelnemer geen persoonlijke gegevens achterlaat op de Mijn Leefstijl Academie, is het geen groot probleem dat je als coach weet wat het wachtwoord voor de website is.

Het volgen van de lessen en door de lessen heen gaan is niet moeilijk.
Uiteraard zijn er wel basis digitale vaardigheden nodig. Als iemand nog nooit online is geweest, is het wel lastig. Je kunt je dan ook wel afvragen of CooL de juiste GLI voor iemand is. Heel eerlijk vraagt CooL best wat zelfregie van deelnemers, en het is de vraag of iemand met echt 0 digitale vaardigheden over deze mate van zelfregie beschikt. Vraag je dan af of deze deelnemer wellicht beter af is bij een multidisciplinaire GLI als SSIB waarbij de deelnemer iets meer aan de hand wordt genomen door het traject heen.

Als coach krijg je toegang tot de coach omgeving. In deze omgeving kun je zelf groepen aanmaken en deelnemers toevoegen en verwijderen. Om dit te doen voer je de naam en e-mail adres van je deelnemers in. In de coach omgeving vind je video’s met uitleg hoe je dit moet doen. In geval van nood, kunnen we je uiteraard helpen met het aanmaken van een groep.

Recensies van coaches

Christa Schilperoort
Christa Schilperoort
Kietje Leefstijlcoaching
Lees verder
"Voor mij heeft de Online Academie van Mijn Leefstijl op Recept de volgende waarden: stevige en volledige basis voor coach en coachee, visueel en auditief aantrekkelijk, versterking regie deelnemer, effectief, doelgericht, extra tijd voor “echte” coaching in de praktijk!"
Marcella van de Pas
Marcella van de Pas
Leefstijlcoach House of Vitality
Lees verder
"Echt een aanrader! Het maakt je cool bijeenkomsten veel effectiever"
Karen van den Brink
Karen van den Brink
Leefstijlcoach Leeflust
Lees verder
"Absolute aanrader, meerwaarde voor het programma. Ook om deelnemers voor de bijeenkomst al op te warmen. En in de onderhoudsfase helpend dat er 2wekelijkse mail komt. Minder afhakers daardoor"
Suzanne van den Eerenbeemt
Suzanne van den Eerenbeemt
Leefstijlcoach Suusvitaal
Lees verder
"De academie werkt super motiverend en ondersteunend voor zowel deelnemer als coach."

Vragen over hoe het praktisch in zijn werk als je je aanmeld als coach

Je kunt je aanmelden als coach door DIT FORMULIER in te vullen.


Je vult je naam en praktijkgegevens in, beantwoord de vragen, en verstuurt het formulier. Na een korte check door ons (om te kijken of je geen robot bent ;-)), laten we je toe als coach. Je hebt dan toegang tot de coachomgeving en de leeromgeving. Aanmelden kan als je tussen nu en 2 maanden met een groep begint. Ben je van plan om met de GLI te starten, maar weet je nog niet wanneer? Vul dan het formulier ook in, dan kijken we samen wat een geschikt moment is om toegang te krijgen tot de leeromgeving.

In de omgeving voor coaches staat een video waarin dit wordt uitgelegd. Het kom er in het kort op neer dat je naar je coach omgeving (jouw praktijk) gaat, een nieuwe groep aanmaakt, de juiste training selecteert (CooL of SLIMMER), en vervolgens de voornaam, achternaam en mail adres van de deelnemers. De deelnemers krijgen direct automatisch een mailtje met hun inloggegevens en hebben daarmee onmiddellijk toegang tot de training en online omgeving.

Deelnemers ontvangen op de 1e vrijdag na hun aanmelding de eerste inspiratiemail. Exact 2 weken later mail 2, etc.

Deelnemers hebben drie jaar lang toegang tot alle lessen in de training. Een maand voordat de toegang verloopt, krijgen deelnemers automatisch een reminder dat de toegang beëindigd gaat worden, zodat ze eventueel nog content opnieuw kunnen bekijken of opslaan.

Wat moet ik nog zelf doen als coach?

Als coach doe je de volgende dingen:

  • je maakt de groep aan, en doet het deelnemers beheer (toevoegen en eventueel verwijderen)
  • je kiest welke lessen je wilt gaan behandelen
  • je geeft de les als huiswerk door aan de deelnemers aan het einde van de sessie
  • je stuurt 10 tot 14 dagen voor een bijeenkomst een reminder naar de deelnemers om ze er aan te herinneren dat ze op datum x een Groepsbijeenkomst hebben + het huiswerk dat ze mogen maken
  • je pakt het lesplan erbij en geeft de groepsbijeenkomst
  • tussendoor kun je ook berichtjes plaatsen op de groepspagina
  • je kunt met je groep afspreken om een bepaalde challenge te doen tussen de bijeenkomsten door

De Mijn Leefstijl Academie is een online leeromgeving, geen declaratie systeem. Als je nog geen systeem hebt voor je administratie en declaraties, kan ik Monter Leefstijl van harte aanbevelen. Hun systeem is speciaal gemaakt voor leefstijlcoaches en biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om de verplichte GLI vragenlijsten online in te laten vullen. Dit scheelt je ontzettend veel tijd en energie. Vooral omdat je de lijsten vervolgens met 1 druk op de knop kunt doorsturen naar Interventie eigenaren en het RIVM.

Recensies Deelnemers

CooL deelnemer
Lees verder
“Beste inge, Bedankt voor alle aanmoedigingen, adviezen, informatie en bemoediging. De nieuwe levenstijl is inderdaad zéér eigen geworden en de resultaten zijn zeer zichtbaar, voelbaar en welkom”
CooL deelnemer
Lees verder
Dank voor deze (helaas) laatste mail. De cursus heeft mij goed geholpen, als beste resultaat 22 kg minder (was 129.5). Nog een kilo of 10 minder, dan zit ik op mijn streefgewicht van rond de 100 kg. Natuurlijk besef ik dat nog 10 kg eraf beter zou zijn. Feitelijk een levenslange richtlijn, echter het voelt niet als ‘levenslang’, wel als “wat minder” en “anders”

Algemene vragen over de GLI​

Ja, de Gecombineerde Leefstijl Interventie is BTW plichtig. De door het NZA  vastgestelde tarieven zijn exclusief btw en dit betekent dat als je declareert, je 21% boven op het afgesproken tarief in rekening mag brengen.

Dat houdt ook in dat je als uitvoerder verplicht bent om een BTW administratie te hebben en elk kwartaal BTW af te dragen.

De uitzondering op de verplichting van btw-administratie en -afdracht kan gelden als je als leefstijlcoach valt onder de KOR, de Kleine Ondernemers Regeling.

Informeer je hier goed over en laat je indien nodig adviseren over de inrichting van je administratie.

Lees meer over BTW op de FAQ van het Loket Gezond leven en op de website van de NZa.

Op de site van het Expertise Centrum Leefstijl Interventies  staat verder nog de volgende toelichting: De 21% btw komt dus altijd bóvenop het tarief dat jij of de zorggroep afsluit met de zorgverzekeraar en dit gaat dus niet van jouw tarief af. Dit is geld dat de zorgverzekeraar namelijk weer verrekend krijgt uit een potje van VWS.

Het feit dat een prestatie uit de zorgverzekeringswet btw-plichtig is, is tot op Europees niveau besproken maar de belastingdienst heeft besloten dat dit niet zal veranderen. De redenen hiervoor zijn o.a. dat het een groepsprogramma is en geen individuele prestatie en dat de GLI niet wordt gezien als een medische handeling. Het is een programma gericht op preventie, het is geen zorg.

 

Ja in principe wel. Er zijn echter wel wat mitsen en maren. Sommige extern zoals het beleid van de zorggroep én de preferente zorgverzekeraar in jouw regio. Sommige intern in hoe je het zelf aanpakt.  Ik schreef er een uitgebreid blog over. Deze kun je hier lezen.

De huisarts of medisch specialist (bv internist) bepaalt of iemand onder de inclusie criteria van de GLI valt. Bij de huisartsen spelen Poh-ers (praktijkondersteuners)  en diabetesverpleegkundigen een belangrijke rol in, zij zien de meeste mensen met chronische ziekte zoals diabetes en hart- en vaat ziekten. In het ziekenhuis zijn ook diabetesverpleegkundigen en verpleegkundig specialisten die de patiënten vaak zien. Uiteindelijk moet een arts een handtekening onder een doorverwijzing zetten.  Werk aan je netwerk van verwijzers, zowel in de 1e lijn als 2e lijn (ziekenhuis). Een goede terugkoppeling geven van de voortgang van deelnemers die je al hebt,  kan hier erg bij helpen. Zo kom je vaker op het netvlies van de verwijzer.  Hou altijd in acht wat de rol van de arts en van jou als coach, 

Maar je hoeft natuurlijk niet te wachten tot je verwijzingen krijgt. Je kunt ook zelf op zoek gaan naar deelnemers voor je groep. Uiteraard check je dan wel zelf of iemand aan de inclusie criterium voldoet, en laat je de persoon alsnog bij de huisarts langs gaan om om een verwijzing te vragen.