Blogs

Kan een internist de GLI voorschrijven? En zou hij dat ook moeten doen?

In de nieuwe Richtlijn voor de behandeling van Overgewicht en Obesitas staan de nieuwste inzichten in hoe de ziekte obesitas behandeld dient te worden.
internist GLI

In de nieuwe Richtlijn voor de behandeling van Overgewicht en Obesitas staan de nieuwste inzichten in hoe de ziekte obesitas behandeld dient te worden. De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) is de basis van bijna elke behandeling die genoemd wordt in de richtlijn. Dus ja, de internist mag zeker de GLI voorschrijven en zou dit ook veel vaker mogen doen. In dit artikel van de leefstijlspecial in het blad De Internist leg ik uit waarom. In deze interviews (oa met Mattijs, mijn man) leggen internisten uit waarom zij ook vinden dat leefstijl en preventie in hun takenpakket hoort.

Hoe pak je dat in praktijk nou aan als internist? Je hebt immers maar heel beperkt tijd en in die tijd wil je ook nog zo veel andere zaken bespreken.

Een optie is om mensen te vragen zich voor te bereiden door een vragenlijst in te vullen waarin sneller duidelijk wordt wat de oorzaak van het overgewicht tis. Op de site www.checkoorzakenovergewicht.nl vind je deze vragenlijst, gemaakt door het PON (Partnerschap Overgewicht Nederland). Vraag patiënten de antwoorden mee te nemen.

Als er een goede diagnose is gesteld van hoe de ziekte is ontstaan, kan er ook een goede behandeling worden ingezet. Bijvoorbeeld andere medicatie, of een behandeling voor slaapapneu. In (bijna) alle gevallen is gedragsverandering op het gebied van leefstijl bevorderlijk voor de gezondheid. Of het nou gaat om beter slapen, minder stress, gezonder eten of meer bewegen. Bij iedereen is wel winst te halen op 1 of meer van deze gebieden. Onze huidige samenleving nodigt nou eenmaal uit tot teveel zitten, teveel en ongezond eten en teveel consumeren van social media/ bingewatchen, etc.

Maar echt je gedrag veranderen is veel lastiger dan het lijkt. “gewoon” een beetje minder, “gewoon” minder op je telefoon, “gewoon” wat meer bewegen. Het wordt gemakkelijk gezegd, maar mensen doen het niet. Doe het zelf maar eens, we kennen allemaal goede voornemens die een paar weken later als sneeuw voor de zon verdwenen zijn.

Daarom is het goed dat er sinds 2019 de mogelijkheid is om, betaald vanuit de basiszorgverzekering, een traject te doen dat is gericht op duurzame gedragsverandering op het gebied van leefstijl. Dit is de GLI. Er zijn verschillende soorten interventies, en allemaal hebben ze tot doel om mensen te leren HOE ze hun gedrag op het gebied van leefstijl duurzaam kunnen veranderen. De GLI bestaat niet, het is belangrijk om te kijken welke GLI er bij een patiënt past.

De timing van starten met een GLI is ook heel belangrijk. Hoe meer urgentie iemand ervaart, hoe groter de kans van slagen. En juist bij de internist kan het gevoel van urgentie groter zijn dan gemiddeld. Op het moment dat iemand binnenkort met insuline zal moeten gaan starten bijvoorbeeld. Voor veel mensen is dat (terecht) een schrikbeeld want dat heeft natuurlijk een grote impact op iemands dagelijkse leven. Juist dat kan een heel goed moment zijn om uit te leggen dat Diabetes type 2 bij veel mensen omkeerbaar is, mits de leefstijl echt blijvend veranderd.

Doorverwijzen naar een GLI kan op verschillende manieren: direct naar een GLI Leefstijlcoach of bijvoorbeeld via een Leefstijlzorgloket in het ziekenhuis, ZorgDomein of Beter Verwijs. Zijn deze opties niet beschikbaar? Neem dan contact op met de huisarts van de patiënt, de huisarts heeft vast wel toegang tot 1 van deze opties.

Een GLI leefstijlcoach vind je bijvoorbeeld via de website van de BLCN. Je kunt zoeken op postcode en op de zoekterm GLI.

Dus nogmaals het antwoord op de vraag of een internist een GLI kan voorschrijven? Ja zeker, de internist kan de GLI voorschrijven en zou dat nog veel vaker mogen doen.

Meer inspiratie

Blogs

Ik moet gewoon een beetje strenger zijn voor mezelf

Ik hoor het zo vaak: ik moet gewoon een beetje strenger zijn / vanaf morgen ga ik echt opletten / ik ga gewoon echt streng zijn voor mezelf / ik moet niet zo slap zijn / ik heb gewoon geen ruggegraat / als ik maar iets strenger voor mezelf zou kunnen zijn, zou ik wel afvallen, etc. etc.