Hoe meer dankbaarheid je gelukkiger maakt

In de VS was het vorig week Thanksgiving Day. Ik hoorde ergens een vraag, doe jij al aan Thanksgiving Day? Natuurlijk niet was het antwoord, we veramerikaniseren al veel te veel. Nou, ben ik het daar helemaal mee eens als het gaat om commerciële events als black Friday, Cyber Monday, etc. Maar eigenlijk vind ik nou juist deze Amerikaanse traditie over dankbaarheid wel heel mooi. 

Thanksgiving Day is een heel oude traditie, het begon in 1621 in de VS toen de Pilgrim Fathers (Engelse calvinistische immigranten) vierden dat de bijna mislukte oogst tóch was geslaagd. Het is een feest dat in Canada en de VS wordt gevierd en wat draait om (veel) eten (met een grote kalkoen en veel andere traditionele gerechten) en om dankbaarheid. Met de hele familie of een groep vrienden samen. En dan bewust stilstaan bij waar je dankbaar voor bent op dit moment / het afgelopen jaar. Dat laatste vind ik heel mooi. 

In Nederland wordt dankbaarheid nog te vaak geassocieerd met iets uit de kerk en heeft soms toch een negatieve klank. Terwijl je dankbaar voelen iets prachtigs is, iets wat je energie geeft en je gelukkiger maakt. Hoe mooi is het om zelf na te denken waar je dankbaar voor bent, maar ook om van anderen te horen wat hen dankbaar maakt. Ik kan me voorstellen dat je op die manier beter leert wat hen bezig houdt. Daarom mag er in Nederland wat mij betreft best wat meer aandacht komen voor dankbaarheid. 

Gelukkiger zijn

Als je je oprecht dankbaar voelt, voel je je automatisch gelukkiger. Want als je met je volle bewustzijn aandacht schenkt aan datgene wat goed gaat, voel je je ten eerste beter en ten tweede kun je dan ook steeds meer zaken opnoemen waar je dankbaar voor bent. Zaken waar we heel vaak niet stil bij staan, omdat ze zo vanzelfsprekend zijn. Maar in het leven is helemaal niets vanzelfsprekend. Je gezondheid, je voorspoed, je leven, het is fantastisch als het er is, maar vanzelfsprekend is het nooit. Pas als je iets krijgt, besef je hoe gelukkig je was toen je het niet had. Pas toen ik bijvoorbeeld hielspoor kreeg en elke stap pijn deed, besefte ik me hoe fantastisch het is als je gewoon kunt lopen. En dan is hielspoor nog iets wat weer over gaat (al duurde dat veel te lang), maar wat als je iets ernstigers krijgt? 

Bewust zijn

Door bewust stil te staan bij wat belangrijk voor jou is, kun je er meer van genieten. En omdat alles wat aandacht krijgt groeit, zul je merken dat je steeds meer dingen opvallen waar je dankbaar voor bent, waar je gelukkig van wordt. Hierdoor verandert jouw perspectief van aandacht voor negatieve zaken naar steeds meer aandacht voor positieve dingen.

Natuurlijk is niet alles in het leven positief en gebeuren er soms ongelooflijk nare dingen en staat je wereld echt op zijn kop. Maar heel vaak maken we ons druk over hele kleine dingen, zaken die achteraf helemaal niet belangrijk waren. Hoe fijn zou het zijn als we ons daar nou eens wat minder druk om zouden maken, maar aandacht hebben voor wat er allemaal wél goed gaat.

Een mens leidt het meest aan het leiden dat hij vreest. Hoe fijn zou het zijn als we dat eens wat minder gaan doen. We zijn niet onze gedachten, we hebben gedachten. Jij kunt zelf invloed uitoefenen op wat voor soort gedachten bij jou de overhand hebben. Zowel negatief als positief. Maar dan moet je je hier wel bewust van zijn. Als je je vooral concentreert op wat je niet hebt, zul je nooit genoeg hebben. 

Dagboekje

Een goede manier om je hier bewuster van te zijn, is het bijhouden van een dankbaarheidsdagboekje. Koop een mooi boekje (bv deze) en schrijf elke avond voor het slapen gaan 3 dingen op waar je die dag dankbaar voor was. En probeer elke dag nieuwe dingen op te schrijven. Voel ook wat die gedachte met je doet, je voelt een warm gevoel in je hart en dit gevoel kun je groter maken door er bewust aandacht voor te hebben. Vind je het woord dankbaar lastig? Vervang het dan door waar werd ik vandaag blij van, wat ging er goed vandaag?

Je zult merken dat je ook overdag steeds vaker denkt, hé dit kan ik vanavond opschrijven, en alleen al daardoor zul je je steeds dankbaarder voelen. Hierdoor verhoogt jouw energieniveau. Als je s avonds voor je gaat slapen bewust bezig bent met alle positieve dingen in je leven, gaat er automatisch geen aandacht naar negatieve zaken en zul je fijner in slaap vallen én beter slapen. Want het maakt nogal uit of je piekerend in slaap valt of met een blij gevoel. Je mag het zelf weten, maar als ik kan kiezen val ik liever gelukkig in slaap. 

Dus.. waar ben jij dankbaar voor vandaag?

Delen:

Meer inspiratie

Ik moet gewoon een beetje strenger zijn voor mezelf

Ik hoor het zo vaak: ik moet gewoon een beetje strenger zijn / vanaf morgen ga ik echt opletten / ik ga gewoon echt streng zijn voor mezelf / ik moet niet zo slap zijn / ik heb gewoon geen ruggegraat / als ik maar iets strenger voor mezelf zou kunnen zijn, zou ik wel afvallen, etc. etc.

Verder lezen »