Golden milk is een warm kruidig drankje uit de ayurvedische keuken. Er zijn vele verschillende recepten, maar wat er altijd in zit is kurkuma. Kurkuma is een fantastisch specerij met vele gezondheidsvoordelen. Ten eerste is het een natuurlijke ontgifter voor de lever. Daarnaast is het ontstekingsremmend, antibacterieel en antiseptisch. Er wordt steeds meer bewijs verzameld dat het gebruik kan helpen bij het bestrijden van ziektes als kanker, depressie en alzheimer.
Omdat Kurkuma niet zo goed opneembaar is, voeg je een klein beetje (kokos)olie toe aan de golden milk. Door het toegevoegde vet, neemt je lichaam de werkzame stoffen beter op.
Wat heb je nodig?
Voor 1 grote mok:
250 ml ongezoete amandelmelk
Snufje zwarte peper
1 cm verse geelwortel of 0,5 theelepel kurkumapoeder
1 cm gember in plakjes
1 kaneelstokje of snuf kaneelpoeder
2 kardemompeulen
kleine theelepel kokosolie
optioneel scheutje honing
Hoe maak je het?
Breek de kardemompeulen open en haal de kardemom eruit (de harde schillen gebruik je niet). Plet de kardemom met de platte kant van je mes of in een vijzel.
Schil de verse gember en de geelwortel.
Als je een blender bij de hand hebt: doe alle ingrediënten behalve het kaneelstokje en de honing in de blender en mix alles door elkaar. Gebruik je kaneelpoeder, dan mag het er al wel bij. Heb je geen blender, snij dan de gember en geelwortel in kleine stukjes.
Doe de kokosolie, de amandelmelk met de specerijen en het staafje kaneel in een steelpannetje. Verwarm de melk langzaam en laat het een tijdje zachtjes sudderen (niet laten koken!). Giet de golden milk door een zeefje in een groot glas en enjoy!
Je kunt dit drankje ook koud drinken door hem af te laten koelen en in de koelkast te bewaren. Wel even schudden voor gebruik. En natuurlijk kun je ook een grote hoeveelheid maken en deze in de koelkast bewaren. Opwarmen in een pannetje en klaar!