Vegan boerenkoolstampot met een bite

Boerenkoolstamppot is oerhollands, maar niet heel spannend. Deze versie bevat meer groente doordat je een gedeelte van de aardappelen vervangt door knolselderij. Je kunt hiervoor ook pastinaak of pompoen gebruiken. Uiteraard kun je ook alle aardappelen door één van deze groentes vervangen. Doordat je de boerenkool niet mee kookt maar roerbakt, blijft hij veel knapperiger en smaakvoller.

Rookworst is lekker bij stamppot, maar bevat wel veel verzadigd vet. Van verzadig vet kun je beter niet te veel binnenkrijgen, eet daarom maar een klein stukje rookworst. Of probeer de vegetarische versie met cashewnoten en zongedroogde tomaatjes. Noten bevatten onverzadigde vetten, deze zijn wel goed voor je. Probeer als het kan ongezoute en ongebrande noten te kopen, deze verkopen ze bijvoorbeeld op de markt. Door noten even kort te roosteren in de oven of koekenpan en er zelf een beetje zout op te strooien, heb je zelf in de hand hoe zout ze worden. Voor een volledige vegan versie gebruik je een beetje plantaardige melk ipv gewone melk.

Vegan boerenkoolstampot met een bite

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen (2 volwassenen en 2 kinderen)

300 gram boerenkool

1 ui, gesnipperd

1 teentje knoflook fijngesneden

1 paprika in kleine stukjes

halve knolselderij, schoongemaakt en in blokjes

600-700 gram kruimige aardappelen, geschild en in stukken

1 eetlepel olijfolie

beetje halfvolle melk of plantaardige melk voor een vegan versie

voor een versie met vlees:

1 rookworst van 225 gram

voor een vegetarische versie

4 zongedroogde tomaatjes (per persoon) fijngesneden

30 gram cashewnoten (per persoon) grof gehakt

Hoe maak je het?

Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar met een beetje zout. Voeg na 10 minuten de knolselderij toe. Giet af en maak er een (grove) puree van met een beetje warme melk en olijfolie.

Verwarm in een wok 1 eetlepel olie. Als je het lekker vindt, bak je de ui bruin en glazig in de olie. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak even kort mee voordat je de paprika toevoegt. Doe vervolgens de boerenkool in de pan en wok deze gaar.

Hou je niet van ui/knoflook, doe dan direct de boerenkool in de wok.

Wok de boerenkool in ongeveer 7 minuten gaar.

Meng de boerenkool door de puree. Proef of er nog zout en peper nodig is.

Serveer met de rookworst of cashewnoten en zongedroogde tomaatjes.

Delen:

Meer inspiratie

Ik moet gewoon een beetje strenger zijn voor mezelf

Ik hoor het zo vaak: ik moet gewoon een beetje strenger zijn / vanaf morgen ga ik echt opletten / ik ga gewoon echt streng zijn voor mezelf / ik moet niet zo slap zijn / ik heb gewoon geen ruggegraat / als ik maar iets strenger voor mezelf zou kunnen zijn, zou ik wel afvallen, etc. etc.

Verder lezen »