Holland meets Marokko: Spruitjes maar dan anders.

juni 23, 2021
Category: Recepten

Spruitjes, mmmmm. Ik ben er echt gek op! De spruitjes van nu zijn al lang niet meer zo bitter dan ze vroeger waren. En als je ze gaar wokt met een uitje of een fijngesneden prei en lekker veel kruiden, dan ruikt het ook nog eens heerlijk in huis. Het zijn daarnaast ook nog een echte vitaminebommetjes, deze mini kooltjes zitten bomvol vitamine C (meer dan in een sinaasappel), ze bevatten B-vitamines, kalium, magnesium en natuurlijk veel vezels. Reden genoeg dus om eens wat vaker spruitjes te eten!

Ik combineer spruitjes het liefst met couscous of quinoa. Maar je kunt ze natuurlijk ook roerbakken en dan met aardappels eten. Meestal gebruik ik gewoon wat ik in huis heb. Vandaag was dat een prei, kikkererwten, granaatappelpitjes en pecannoten. Spruitjes op z’n Marokkaans dus. Maar je kunt ook ui, champignons, paprika, 2 dadels, bosuitjes of appel gebruiken. Probeer het gewoon eens uit.

Wat heb je nodig?

voor 2 personen:

150 gram couscous of quinoa

eetlepel ras el hanoutkruiden (ik gebruik die van Jonnie Boer) of beetje kurkuma en paprikapoeder

450 gram spruitjes

1 prei in ringetjes

2 eetlepels granaatappelpitten

handje pecannoten

bouillonpoeder

blik kikkererwten

eetlepel olijfolie

theelepel kurkuma

peper en zout

beetje chilipeper naar smaak

Hoe maak je het?

Maak de couscous of quinoa volgens de gebruiksaanwijzing in bouillonpoeder. Voeg een eetlepel ras el hanout kruiden toe aan het water.

Laat de couscous wellen en maak na een tijdje los met een vork. 

Gebruik je quinoa? Kook deze dan volgens de aanwijzing op de verpakking en laat even staan om uit te stomen. 

Maak de spruitjes schoon, haal de harde onderkant eraf en verwijder eventueel lelijke blaadjes. Spoel ze goed af in een vergiet. Snipper een ui of de prei en bak deze in de olijfolie langzaam gaar en bruin. Voeg de spruitjes toe, samen met een glas water en de bouillonpoeder. Bak tot het water verdwenen is. Check of de spruitjes beetgaar zijn, zo niet, voeg dan nog water toe. 

Voeg de kurkuma, tijm en peper en zout toe. Spoel de kikkererwten af in een vergiet en voeg toe. Wok het geheel tot alles goed heet is. Breng op smaak met beetje chilipeper en serveer met de granaatappelpitten en de pecannoten.